Projekt Biele kamene odsúhlasili ministerstvá, združenie hľadá investora

27.06.2008 Snina

Snina 27. júna (TASR) - Projekt Biele kamene orientujúci sa na rozvoj cestového ruchu v Hornom Zemplíne odsúhlasilo Ministerstvo životného prostredia SR a ďalších päť slovenských ministerstiev.
Ministerstvo hospodárstva SR však nemá v úmysle vypísať grantové schémy, ktoré by umožnili financovanie spomínaného projektu. Miliardová investícia (32,980.443 eur) sa tak nebude dať realizovať z európskych fondov a ani z verejných zdrojov. Rovnomenné združenie bude musieť preto hľadať na realizáciu svojich zámerov strategického investora.
Realizácia projektu je rozložená do troch etáp. V rámci prvej dôjde k vybudovaniu infraštruktúry - záchytných parkovísk, prepojovacej komunikácie a zasnežovacích súprav - pre centrá Johaneska a Tarnovský potok. \"Druhá etapa v sebe zahŕňa odlesnenie, výstavbu ubytovacieho a rekreačného zázemia v katastrálnom území Zemplínskych Hámrov, \" uviedol dnes pre TASR predseda spomínaného združenia Jozef Gajdoš. Dodal, že predmetom poslednej etapy má byť odlesnenie a vybudovanie lyžiarskeho strediska Tarnovský potok vrátane sociálneho zázemia v katastrálnom území mesta Snina.
Projekt Biele kamene v sebe zahŕňa päť lyžiarskych stredísk, ktoré budú obsahovať deväť zjazdoviek, z toho štyri detské s celkovou dĺžkou zhruba 15 kilometrov, dve štvorsedačky a vleky. Ďalej vzniknú tri veľkokapacitné parkoviská pre osobné autá a autobusy.
Počas realizácie projektu má však dôjsť k výrubu stromov na ploche do 30 hektárov. Ochranári sú zhrození, pretože tamojšie bukové pralesy sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Predstavitelia spomínaného združenia však tvrdia, že projekt prispeje k zvýšeniu zamestnanosti v sninskom regióne. S tým sa stotožnilo aj ministerstvo životného prostredia, ktorý celý projekt posudzuje ako sociálny a prispeje k ozdraveniu sociálnej situácie v sninskom regióne.
 

Vyberte región